Na diecie bezglutenowej często brakuje nam chleba. Oczywiście jest coraz więcej przepisów, czy nawet gotowych produktów, które pozwalają nam raz na jakiś czas zaspokoić naszą chęć zjedzenia.. kanapki :). Dużym problemem jednak staje się sytuacja, gdy dodatkowo nie możemy spożywać produktów mlecznych i jajek.
Do tej pory robiłam chleb z kaszy gryczanej, który jest smaczny, niestety szybko twardnieje, no i ma posmak gryki, do którego przekonałam się dopiero dość niedawno.
Marzył mi się alternatywny chleb, podobny smakiem do moich starych przepisów, tylko bez użycia jajek.
Dziś udało się wykombinować nowy przepis, spełniający moje oczekiwania. A wszystko dzięki babce jajowatej, którą możecie już znać z mojego również bezjajecznego przepisu na chlebek dyniowy low carb. Dziś zrobiłam eksperyment i zrobiłam z tej masy bułeczki keto/ LC, ale o tym napiszę niżej:)
Babka jajowata nie tylko stanowi źródło błonnika, poprawiając perystaltykę jelit, ale również jest stosowana w kuchni wegańskiej jako zamiennik jajka. Nie zawiera cukru (węglowodany=0g!), czy glutenu, przez co może być właśnie ciekawym produktem dla osób na ketozie.
PRZEPIS:
Co potrzebujemy:
3/4 Szklanki kaszy jaglanej suchej
3/4 Szklanki komosy ryżowej (quinoa)
4 łyżki babki jajowatej łupiny + szklanka wrzącej wody
Pół łyżeczki erytrolu
3 łyżki płynnego oleju koko
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka płaska soli himalajskiej
1 łyżka octu jabłkowego
1 szkl wody niegazowanej
(wszystkie produkty pochodzą ze sklepu ze zdrową żywnością fitness-food.pl, pamiętajcie o haśle wonderwoman, dzięki któremu macie u nich 6% rabatu na zakupy! )
Co robimy:
1. Moczymy w wodzie przez noc kaszę jaglaną i quinoa.
2. Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni.
3. Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami (drobniejszymi niż kasze;)).
4. Zalej babkę jajowatą wrzącą wodą, odstaw na 10 minut.
5. Wszystkie składniki zmieszaj razem i zblenduj. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, ja użyłam blendera ręcznego, więc też się da. Masa nie musi być idealnie gładka, ale powinniśmy "poblendować" ją ok 2 minuty, aż lekko zacznie się kleić. Ale też nie można przesadzić.
6. Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
7. I teraz uwaga, pieczemy chlebek 90minut, jednak ważne jest by po 45 minutach chlebek podziurkować z wierchu nożem! Nie martwcie się chlebek nie opadnie, czego dowodem jest poniższe zdjęcie:)
8. Zanim zabierzecie się do jedzenia chlebka, wyjmijcie go z formy, połóżcie na kratce i pozwólcie ostygnąć. Kromki są zwarte, super się kroją, mogą być cienkie:)
Ja zaserwowałam sobie dziś kanapki z awokado, sałatą, rukolą, wiejską szynką, grillowanym burakiem i ogórkiem kiszonym <3 :)
No Karola szapo ba za ten przepis 😍 Muszę zrobić ,bo chleb to moja miłość, najczęściej wybierana na cheata. A gryczanego już mam trochę dość.
OdpowiedzUsuńKonsystencja tego chleba jest o niebo lepsza! Delikatnie się kroi, zachowuje dłużej świeżość. Nie wiem jak u Ciebie, ale mój gryczany szybko robił się twardy. Polecam Ci ten bardzo mocno, daj znać jak Ci smakuje:)
UsuńWyszedł ,ale trochę płaski. Ale to pewnie wina mojego 20-letniego piekarnika i tego że zapomniałam dodać soli 😂 Typowa ja 👍🏻 Ale i tak jest pyszny
UsuńCzy można czymś zastąpić babkę jajowatą ?
OdpowiedzUsuńSuper przepis !!
Można spróbować z siemieniem lnianym, który jak babka jajowata zastępuje spoiwo, choć nie poleca się poddawać obróbce termicznej nasion, ziaren itp. Nie wiem czy wyjdzie z nasionami chia, nie próbowałam. Łupiny babki można kupić na fitness-food.pl :) Oczywiście wszystkie te wymienione propozycje zastępują jajko, więc może jeśli możesz jeść jajka, możesz spróbować z nimi. Daj znać z czym zrobisz i jak smakuje:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuję za odp. :) Mogę jeść jajka i własnie myślę, że spróbuję z nimi zrobić. Jak zrobię to dam znać :)
UsuńKamcias :)
To coś zdecydowanie dla mnie i dla mojego układu pokarmowego :)
OdpowiedzUsuńNiestety chleb po podziurkowaniu nożem opadł :( po 90 minutach nadal wydawał się niedopieczony. Trudno... oby smak i właściwości zdrowotne to wynagrodziły :)
OdpowiedzUsuńCześć, to dziwne, nie wiem co mogło się stać ..:( nikt jeszcze nic nie pisał, żeby nie wyszło a kilkanaście osób już wrzuciło zdjęcie na instagrama z chlebkiem.Ja robiłam kilka razy i zawsze wygląda tak samo, praktycznie jak na fotce. A trzymałaś się dokładnie proporcji? Piekarnik był nagrzany, a kasze całą noc moczyłaś w wodzie? Pozdrawiam!
UsuńChlebek wczoraj upieczony, dodałam jajka i zgapiona, szklankę wody do juz zblendowanych kasz,masa lejąca jak woda z kranu, mimo to wyszedł przepyszny :)skórka chrupiaca ,środek mięciutki.
OdpowiedzUsuń