My
już ubraliśmy choinkę:). Jestem ciekawa czy uda jej się ustać przy
naszych dwóch kotach :D. Póki co Edek uwielbia pod nią leżeć i co chwilę
paca łapką dolne zabawki, ale na szczęście (a właściwie by nie kusić
losu) nie ma na choince ani jednej szklanej bombki.
Jako
dodatkową ozdobę na drzewko, upiekłam znów moje kasztanowe pierniczki z
TEGO przepisu, a część z nich udekorowaliśmy razem z Mariuszem lukrem.
Lukier, oczywiście w wersji FIT, bez cukru. Tylko erytrol i białko jajka:).
Jest to tak banalne do zrobienia, że myślę, że od dziś będziecie nim dekorować każde ciasto i ciasteczka;).
My
z Mariuszem nakładaliśmy lukier za pomocą rękawa cukierniczego. Mam
taki z kilkoma końcówkami, zakupiony kiedyś w Almie do zrobienia fit
bitej śmietany. Ale również idealnie sprawdzi się pędzelek do malowania
farbkami:).
Nie śmiejcie sie z naszych dekoracji:)
Wyglądają jakby zrobiły je małe dzieci, ale jeszcze trochę nam brakuje
wprawy:) No i też były robione na spontanie;P. W każdym razie efekt nam
się podoba, na choince pierniczki się jeszcze bardziej wyróżniają i
pasują do naszych innych ozdób:).
Składniki
Lukier
- 1 białko (wielkość jajka ma wpływ na iloś dodanego słodzidła
- 100g
erytrolu zmielonego na puder (jeśli lukier ma być wykorzystany do
drobnych dekoracji, do większych powierzchni może być mniej)
Dodatki (opcjonalnie)
- 1 Kropla aromatu migdałowego lub waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z buraków, kurkuma (naturalne barwniki)
Jak zrobić
| Erytrol mielimy w młynku elektrycznym do
kawy na puder, albo korzystamy z gotowego na przykład ksylitolu pudru,
który znajdziecie TU.
Białko
wlewam do miski, ubijam je przez 30 sekund mikserem elektrycznym. Dodaję puder i dalej miksujemy, aż do
osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania
pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych
pisakiem cukierniczym). |
| Dodajemy opcjonalne składniki i jeszcze chwilę miksujemy. |
Ja zostałam przy klasycznym lukrze z białek, jest wówczas najczystszy- najbielszy, ale można dodać odrobinę soku z buraków, która zabarwi go na
różowo.
Mój lukier był sztywny i gęsty jak bita śmietana,
dzięki czemu łatwo go nakładać za pomocą rękawa cukierniczego z drobną końcówką, można też użyć pędzelka. Później bardzo szybko zastyga na ciastkach:).
Etykiety: ciasta, ciastka, dekoracja, fit, święta