Ciasto trzywarstwowe z quinoa i wisniami




W ostatni weekend miałam szkolenie z diety Paleo, kilka osób zapytało się mnie czy zrobię na spróbowanie jakieś fit ciacho. Wykorzystałam po części mój przepis na ciasto kokosowe TO, tylko zamieniłam kaszę jaglaną na quinoa oraz jej ilość zmniejszyłam. Zamiast oleju kokosowego dodałam niestety pastę kokosową (niestety - bo żal mi jej do ciasta, wolę zjeść łyżką ze słoika XD), ale akurat kończył mi się olej kokosowy, a chciałam go użyć do ostatniej warstwy fit czekolady. Z paru składników zrezygnowałam, o czym przekonacie się poniżej w liście składników;).

Składniki :
2 warstwa:
(oczywiście mogą to być też maliny i galaretka malinowa, dżem cytrynowy  z TEGO przepisu (wtedy bez nasion konopi) lub jagodowy z TEGO)

3 warstwa- opcjonalna

rozpuszczona w rondelku gotową czekoladę bez cukru

LUB

Wszystkie produkty ze zdjęć pochodzą od www.fitness-food.pl
 



Co robimy?

Kaszę quinoa płuczemy, po czym gotujemy na wodzie  na małym ogniu przez ok  15 minut (zobaczcie ewentualnie co pisze producent;P). Odstawiamy do ostygnięcia.
 W drugim garnku gotujemy jednocześnie wiśnie, ok 8 minut, aż zaczną się rozpadać,  wówczas dodajemy słodzidło, nasiona konopii, galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, bądź część przelewamy do słoiczków na dżem i wekujemy (możecie od razu zrobić większą ilość). Mi z podanej ilości, zostało trochę masy, ok  pół  słoiczka , którą zjadłam na dniach na omlecie:).

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaszę quinoa miksujemy (mikserem) z resztą składników. Przekładamy do formy spryskanej Cooking Sprayem lub posmarowanej olejem kokosowym, tworząc spód ciasta:). 
Pieczemy go przez 30 minut w 180 stopniach.

Gotowy, upieczony już spód, pokrywamy owocami, które delikatnie stężały. Możemy na tym zakończyć, casto wstawić do lodówki lub na to możemy zrobić dodatkowo warstwę czekolady z oleju kokosowego lub z rozpuszczonej czekolady bez cukru, np. polecam zajrzeć TU :).

Jeśli jednak nie macie gotowej czekolady, najłatwiej po prostu na rondelku rozpuścić olej kokosowy , na małym ogniu, dodać karob i ksylitol.  Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gęstą czekoladową masę:).

Taką płynną czekoladą fit oblewamy owoce i wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.








 








Poniżej wspomniane szkolenie dwudniowe z diety paleo i prowadzący Monika Skuza (tlustezycie.pl) i Dawid Białowąs (Barbell Kitchen).



To był bardzo intensywny miesiąc pełen szkoleń dietetycznych. Kilkadziesiąt godzin wchłaniania nowej wiedzy, poznałam wielu wspaniałych ludzi, zdobyłam kolejne certyfikaty. Ale teraz robię sobie z miesiąc odpoczynku przed kolejnymi. Nie tylko dlatego, ze bania dymi od nowej nagromadzonej wiedzy, ale i dla zdrowia, regeneracji:). Do tego pracuję nad nową stroną, bo już niedługo minie rok mojego bloga :).




Buziaki!


Etykiety: , , ,