penne bezglutenowe z dynia i kurczakiem


Dziś mam dla Was pomysł na szybki i prosty obiad lub posiłek po-treningowy do pudełka:). Dynia, jako źródło glukozy, super nam uzupełni glikogen mięśniowy:).

Wiecie, że od par miesięcy jestem na diecie bezglutenowej, oczywiście, większość osób słysząc to, reaguje: "Boże, co ty w ogóle biedna jesz, nic Ci nie wolno!!" :) XD.
Takie osoby zapominają chyba, że oprócz pszenicy, żyta, orkiszu, na świecie jest znacznie więcej produktów, jak gryka, ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa, amarantus:). Można od czasu do czasu zjeść płatki owsiane, wiadomo najlepiej bezglutenowe, bo te "normalne" są często zanieczyszczone glutenem. Też jak zje się raz na jakiś czas dobry chleb żytni, z dobrym składem (mąka, woda), na zakwasie (najlepiej takim ok 14 dniowym), to nic się nie stanie, bo prawdziwy zakwas eliminuje gluten!. 

Oprócz tego mamy mąkę kokosową do wypieków, siemię lniane, z którego możemy zrobić chleb KLIK, przepyszną mąkę kasztanową,  chyba nie jest aż tak źle :)? 

Osoba na diecie bezglutenowej spokojnie może sobie zjeść też makaron:). Nie tylko gryczany, ale w dobrze zaopatrzonym sklepie znajdziemy też ryżowy:). Chociażby TU, możecie zamówić on-line.

W dzisiejszym przepisie wykorzystuje właśnie makaron penne z ryżu.

A co jeszcze potrzebujemy?

- wspomniane penne (Twoja porcja)
- duży filet z kurczaka 
- 20 dag dynii
- mała czerwona papryka
- olej kokosowy do smażenia (lub oliwa)
- cebula (mała)
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej ( najlepiej bez cukru; same pomidory w składzie), polecam .
- tymianek, papryka słodka, curry, bazylia, kurkuma
- suszone pomidory,
- sól himalajska (u mnie różowa) , pieprz
- opcjonalnie przyprawa do drobiu Twój smak
- można dodać na koniec orzechy włoskie, 
oraz żółty ser (prawdziwy!! bez dodatków mleka w proszku), starkowany.


Sposób przygotowania:


Na głębokiej patelni lub rondlu, na łyżce z oliwy przesmażamy cebulkę posiekaną w kostkę. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę i przyprawiony solą i pieprzem (opcjonalnie mieszanką do drobiu), filet z kurczaka. Smażymy.
Dodajemy dynię i paprykę pokrojoną w kostkę. 


Przyprawiamy delikatnie warzywa oraz podlewamy wodą 1/2 szkl.
Dusimy pod przykryciem, aż do czasu kiedy warzywa zmiękną.



Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie dodajemy jeszcze troszkę wody, gdyby sos okazał się za gęsty.
Przyprawiamy sos bazylią, tymiankiem, curry, kurkumą, solą. 




Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Możemy go dodać od razu do mięska z warzywami i wymieszać.

Podawać ze świeżymi listkami bazylii i orzechami włoskimi:)





Smacznego!!! <3
 


Etykiety: , , , ,