by Karola Kocięda

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

fit lody cytrynowe z cukinii albo dzem cytrynowy



Najgorzej to zacząć redukcję w czasie letnim, kiedy jest gorąco, ma się ogromną ochotę na chłodne lody, do tego ten sezon owocowy.. :/. Duże wyzwanie.

Jak byłam na masie pozwalałam sobie co weekend na lody z Fragoli, jednak przy redukcji, staram się jednak by moje cheat meale były czyste, bez cukru.
W zeszłym tygodniu, na facebooku, zamieściłam przepis na lody ze zdrowymi tłuszczami, z masłem orzechowym i mleczkiem kokosowym oraz wersję owocową z jagodami.
W ten weekend, chciałam jednak by moje lody ograniczały się tylko do węglowodanów. Bardzo pomocny stał się przepis mojej mamy na dżem cytrynowy, który lekko zmodyfikowałam i dzięki temu możemy otrzymać lody o fajnym makro :)

Oczywście zawsze możemy sięgnąć po niezastąpione niskokaloryczne i niskowęglowodanowe LODY Z KALAFIORA:)

Zwariowałam na punkcie tej cytrynowej masy!! Powiem Wam szczerze, że musiałam się powstrzymać, żeby jej nie pochłonąć przed zamrożeniem  :D. A można spokojnie ją jeść w postaci musu, bo tak jak wspomniałam jest to praktycznie przepis na dżem cytrynowy.

Polecam zrobić go w większej ilości, szczególnie, że cukinia jest teraz bardzo tania. Jeśli oczywiście lubicie smak cytrynowy:). Mus jest idealny na omlety lub chleb <3. Ja zostawiłam sobie część na jutrzejsze śniadanie.

Co potrzebujemy:

2 cytryny
400g cukinii ( waga startej cukinii bez skóry; odsączonej z wody)
ksylitol ok 4-5 łyżek
galaretka bez cukru cytrynowa , ja użyłam Jello  

mleko migdałowe - nie dodajemy, jeżeli chcemy zostawić sobie w formie dżemu

Instrukcja:

1. Tarkujemy cukinie, u mnie dwie średniej wielkości
2. Wrzucamy cukinię do garnka, dosypujemy ksylitol i gotujemy na małym ogniu, aż cukinia zacznie się rozpadać (ok 5-7 minut)
3. Ściągamy garnek z płyty, dodajemy sok z dwóch cytryn, galaretkę i mieszamy. Próbujemy masę czy jest wystarczająco słodka, jak nie- dosładzamy ksylitolem.
4.  Blendujemy składniki na gładką masę.

I w tym momencie, podejmujemy decyzję co robimy:

ALBO (LODY):
5. Dodajemy 3 łyzki mleka migdałowego i mieszamy.
6. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub noc.

ALBO (DŻEM CYTRYNOWY)
5. Przelewamy mus do słoików (można dodać agar ale niekoniecznie).
6. Wekujemy.













Smacznego!! <3


19 komentarzy:

  1. Ale pomysłowa jesteś! świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku robię zaraz !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie smakowicie! Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, zrobię bez galaretki bo niestety nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wyjdzie bez galaretki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podejrzewam że tak, ale dodaj więcej cytryny, sprawdzaj smak, chyba, że robisz dżem - to dadaj żelatynę lub agar

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. czym można zastąpić mleko migdałowe? można zwykłym? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A z innymi owocami też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. inne owoce wystarczy zblendować i zamrozić;) można dodać do nich słodzik, odżywkę białkową oraz mleczko kokosowe lub nawet zwykłe mleko roślinne kilka łyzek. Coś na wzór przepisu na lody jagodowe, który podałam na facebook (muszę go wprowadzić na blog) . Można oczywiście spróbować ugotować z cukinią, powiększy się masa:) pewnie trzeba dosłodzić:)

      Usuń
  9. Mniam ale mi narobiłaś smaka ;)

    http://whisperyourlove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. A jakby zamist ksylitolu dodać erytrol to ile powinnam go wsypać? Dopiero go kupiłam i kompletnie nie mam wyczucia w dawkowaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więcej na pewno, ponieważ jest mniej słodki. Najlepiej dosypuj porcjami i próbuj:D Ja to wczoraj zrobiłam sobie jeszcze słodszy, ale ja to jestem pod tym względem nienormalna;P

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie skończyłam robić dżem, stygnie w słoiczkach :) jest pyszny, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Omg! Próbuję jutro bo mam jeszcze cukinię :D a że jestem freakiem w kuchni to nie odpuszczam tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń