To póki co dla mnie najsmaczniejszy chlebek bezglutenowy, który zrobiłam. Ma bardzo charakterystyczny smak, który nadaje mu najzdrowsze na świecie (w tym stwierdzeniu nie ma przesady) masło Ghee i ocet jabłkowy oraz wpływ mają mąka kokosowa i jaglana.
Nie masz mąki jaglanej? Ja też nie miałam, więc w młynku do kawy zmieliłam kaszę jaglaną :).
Warto też spróbować wersji chlebka z olejem kokosowym, ale polecam w drugiej kolejności.
Polecam też do wypieczenia chlebka dodać łyżeczkę gumy ksantanowej, dzięki której chlebek bezglutenowy będzie bardziej zwarty i ładniej nam wyrośnie. Uznawana jest za bezpieczną dla
zdrowia człowieka, dlatego stanowi bardzo dobrą alternatywę dla
sztucznych zagęstników. Ważną
zaletą gumy ksantanowej jest nisko-kaloryczność i wysoka zawartość
błonnika. Z tego względu jest ona polecana osobom na dietach
redukcyjnych. Warto zainwestować w ten produkt, starcza na bardzo długo, a poprawia jakość wypieków.
Chlebek jest idealny do ostatniego przepisu na DŻEM truskawkowo-rabarbarowy albo do zrobionego w domku masła z nerkowców lub innych orzechów <3
Chlebek dodatkowo ma właściwości zdrowotne i wspomaga naszą redukcję, a wszystko dzięki octowi jabłkowemu!
Co to jest ocet jabłkowy? Wytwarza się go w procesie dwuetapowym podobnym do procesu wytwarzania alkoholu.
Pierwszym krokiem jest dodanie drożdży du zmiażdżonych jabłek, które fermentują cukry z jabłek i przekształcają je w alkohol. Drugi
etap polega na dodaniu bakterii do roztworu alkoholu powstałego z
fermentacji jabłek, które fermentują alkohol i przekształcają go w kwas
octowy główną czynną substancje octu.
Ocet jabłkowy zawiera tylko około 3 kalorie na łyżkę stołową, czyli bardzo mało w stosunku do objętości.
Nie
ma zbyt wielu witamin i składników mineralnych, ale zawiera zauważalną
ilość potasu. Ocet jabłkowy dobrej jakości zawiera także aminokwasy i
przeciwutleniacze.
Czy wiesz, że:
1. Kwas octowy ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i może eliminować niektóre szczepy bakterii.
Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia rany ponad dwa tysiące lat temu.
Ocet jest stosowany jako środek konserwujący do żywności a badania wykazały że hamuje on rozwój bakterii w jedzeniu, zapobiegając psuciu środków spożywczych
Jeśli szukasz naturalny sposobu na przedłużenie czasu przydatności jedzenia ... to ocet jabłkowy może być bardzo przydatny.
2. Ocet jabłkowy może obniżyć poziom cukru w krwi, co jest bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę.
Wykazano że ocet ma korzystny wpływ na funkcje insuliny i poziomu cukru we krwi:
Poprawia
wrażliwość na insulinę podczas posiłku o dużej zawartości węglowodanów
19-34%, a przez to znacznie obniża poziom glukozy i insuliny we krwi
Obniża poziom cukru we krwi o 34% po spożyciu 50 g białego chleba
zażycie 2 łyżek stołowych octu jabłkowego przed snem może spowodować że na czczo poziom cukru we krwi zmniejszy się o 4%
4. Ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi.
Liczne
badania wskazują że spożycie octu może zwiększyć uczucie sytości, pomóc
jeść mniej kalorii, a nawet doprowadzić do straty masy ciała.
Ocet
spożyty wraz z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów może
zwiększyć uczucie sytości, a ludzie jedzą mniej o 200-275 kalorii do
końca dnia.
Zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, powinno się to przełożyć na zmniejszenie wagi.
Ogólnie
rzecz biorąc można przyjąć że ocet jabłkowy może być przydatny jako
pomoc w odchudzaniu, głównie poprzez zwiększanie uczucia sytości i
obniżenie poziomu glukozy i insuliny. Ale nie sprawi że cudownie stracimy na wadze;).
5. Spożywanie octu jabłkowego może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca.
Ocet jabłkowy może również zawierać przeciwutleniający kwas chlorogenowy, który chroni cząstki cholesterolu LDL przed utlenieniem, co jest kluczowym etapem w procesie choroby serca
6. Niektórzy twierdzą że może zwiększyć poziom energii i ma korzystny wpływ na zdrowie:)
A jak wyglądają wartości chlebka? Zerknijcie tu:
Mi wyszło 12 grubszych kromek.
Co tu więcej pisać.. zapraszam po przepis pod zdjęciami:D :*:
Czy ktoś widzi małpkę na poniższym zdjęciu?:)
Taka kromka ciepłego chleba z chrupiącą skórką, posmarowana własnej roboty dżemem baaaardzo poprawia humor.
Acha..a tych wszystkich, którzy mają zamiar zostawić komentarz pod
artykułem typu... o boże znów ta dieta bezglutenowa, głupia moda, albo
coś w tym stylu, zapraszam do mojego artykułu dla www.muscle-zone.pl,GLUTEN JEST DLA MNIE JAK KRYTONIT DLA SUPERMANA
Peace!! <3
Etykiety: bez cukru, bez glutenu, chleb, ghee, śniadanie