Gdy pierwszy raz robiłam spód tej tarty, byłam bardzo sceptyczna. Ciasto bez mąki ? Ok, robię słodycze z fasoli, buraka albo ciastka z dyni, ale konsystencja ich jest bardziej sernikowata. A tu mówimy o stabilnym spodzie podtrzymującym ciężką masę.
Byłam w mega szoku jak po zaledwie 15 minutach w piekarniku, ciecierzycowa breja stwardniała na okrągłej formie..wooow. Tarta z warzyw:) I nie trzeba ciasta obciążać sucha fasola by nie wyrosło w piekarniku;p
No okej, mamy więc produkt bez użycia mąki, czyli węgli, praktycznie wydawałoby się samo białko, z jajek no i naszego strączka... bo większość osób jednak w cieciorce widzi głownie źródło białka, nie węglowodanów. A jednak warzywa strączkowe mają ich dosyć dużo,w porównaniu do innych warzyw, w stosunku białko węgle proporcje są 1:2. Trochę lipa. W takim razie po co sprawdzoną mąkę zastępować kolejnym węglem? Otóż sens jest duży i przedstawię go Wam w punktach:
1. Ciecierzyca ( jak i większość strączków) ma niski indeks glikemiczny (IG 30), a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża wchłanianie węgli. Większość mąk ig ma wyższe, no i jeszcze ten gluten;)
2. Ma bardzo dużą ilość białka, W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest jego aż 8,86 g
3. Zawiera spore ilości błonnika, bo aż 7,6 g/100 g. A błonnik są to węglowodany, które nie są trawione w organizmie,, do tego mają korzystny wpływ na cały proces trawienia. Także zmniejsza się nam ilość węglowodanów przyswajalnych przez nasz organizm (Diabetycy do obliczenia wartości energetycznej produktu używają TYLKO węglowodanów przyswajalnych).
Węglowodany przyswajalne = Węglowodany całkowite – Błonnik
4. Zapobiega zaparciom ( błonnik) ale uwaga! Może powodować wzdęcia. Jednak jest na to sposób: zamiast kupować cieciorkę w puszce, warto kupić suchy produkt i przed ugotowaniem moczyć go przez 12h w wodzie z sodą oczyszczoną. To pomoże;)
5. Jak wynika z badań ( opublikowane w 2007 roku w "British Journal of Nutrition"), dzięki diecie bogatej w naszą cieciorkę, można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę. Ciecierzyca zmniejsza także stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu.
6. Haha..no i jest afrodyzjakiem :) .. (A przed chwilą pisałam o wzdęciach..;p)
Podsumowując: wbrew powszechnym opiniom ciecierzyca, pomimo, że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), w rozsądnych ilościach, może wspierać redukcję. Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas ( Hmm redukcja i nie jesteś głodna??). Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ciecierzyca zawiera również witaminy z grupy B i magnez - substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać nam kryzys podczas redukowania;p. Zatem robimy poniższy przepis, wliczamy makro (węgle) i podajemy na kolacje drugiej połówce;p
P.s. A Niedługo przepisy z ciecierzycą na słodko.. Muffinki kakaowe, batony proteinowe oraz tartaletki białkowe:)
tarta też już wypróbowana ;-) szpinak w idealnej konsystencji, super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję:) I zapraszam po kolejne przepisy:)
Usuńostatnio zrobiłam spód z awocado, mąki owsianej i jajka - myślałam, że to niemożliwe a jednak wyszło idealnie :D
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować z cieciorki :)
Super pomysł, też spróbuję!:)
Usuńmam do Ciebie pytanko ;) czy wliczasz węgle z warzyw do makro czy nie?
OdpowiedzUsuńwliczam już, szczególnie ze strączków. Wcześniej tego nie robiłam, ale teraz osiągam lepsze efekty, jak to kontroluje.
Usuńok dzieki ;) a wliczasz same wegle z warzyw czy bialko tez? bo czytalam, ze bialek z produktow roslinnych nie powinno sie wliczac ale skoro cieciorka czy fasola maja go sporo to juz zwatpilam..
OdpowiedzUsuńZe strączków wyjątkowo liczę, bo tak jak mówisz jest tam jego dużo. Wegetarianie/weganie bazują na tym białku. Ja dziś zrobiłam brownie z fasoli, w cieście (gdzie użyłam 240g fasoli) jest 28g W i 18 g B, to duże wartości, których myślę, że nie ma co pomijać.
Usuńdziękuję Ci bardzo za odpowiedź ;) bo właśnie ostatnio wliczyłam a nie byłam pewna czy powinnam ale tak jak mówisz wartości są spore w porównaniu do innych warzyw
UsuńJutro próbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń