by Karola Kocięda

piątek, 9 stycznia 2015

Tarta z ciecierzycy, czyli jak to jest z tymi weglami ze straczkow i czy je jesc na redukcji



Gdy pierwszy raz robiłam spód tej tarty, byłam bardzo sceptyczna. Ciasto bez mąki ? Ok, robię słodycze z fasoli, buraka albo ciastka z dyni, ale konsystencja ich jest bardziej sernikowata. A tu mówimy o stabilnym spodzie podtrzymującym ciężką masę. 
Byłam w mega szoku jak po zaledwie 15 minutach w piekarniku,  ciecierzycowa breja stwardniała na okrągłej formie..wooow. Tarta z warzyw:) I nie trzeba ciasta obciążać sucha fasola by nie wyrosło w piekarniku;p 
No okej, mamy więc produkt bez użycia mąki, czyli węgli, praktycznie wydawałoby się samo białko, z jajek no i naszego strączka... bo większość osób jednak w cieciorce widzi głownie źródło białka, nie węglowodanów. A jednak warzywa strączkowe mają ich dosyć dużo,w porównaniu do innych warzyw, w stosunku białko węgle proporcje są 1:2. Trochę lipa. W takim razie po co sprawdzoną mąkę zastępować kolejnym węglem? Otóż sens jest duży i przedstawię go Wam w punktach:

1. Ciecierzyca ( jak i większość strączków) ma niski indeks glikemiczny (IG 30), a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża wchłanianie węgli. Większość mąk ig ma wyższe, no i jeszcze ten gluten;)
2. Ma bardzo dużą ilość białka, W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest jego aż 8,86 g 
3. Zawiera spore ilości błonnika, bo aż 7,6 g/100 g. A błonnik są to węglowodany, które nie są trawione w organizmie,, do tego mają korzystny wpływ na cały proces trawienia. Także zmniejsza się nam ilość węglowodanów przyswajalnych przez nasz organizm (Diabetycy do obliczenia wartości energetycznej produktu  używają TYLKO węglowodanów przyswajalnych).


Węglowodany przyswajalne = Węglowodany całkowite – Błonnik
4. Zapobiega zaparciom ( błonnik) ale uwaga! Może powodować wzdęcia. Jednak jest na to sposób: zamiast kupować cieciorkę w puszce, warto kupić suchy produkt i przed ugotowaniem moczyć go przez 12h w wodzie z sodą oczyszczoną. To pomoże;)
5. Jak wynika z badań ( opublikowane w 2007 roku w "British Journal of Nutrition"), dzięki diecie bogatej w naszą cieciorkę, można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinęCiecierzyca zmniejsza także stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu. 
 
6. Haha..no i jest afrodyzjakiem :) .. (A przed chwilą pisałam o wzdęciach..;p) 

Podsumowując: wbrew powszechnym opiniom ciecierzyca, pomimo, że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu),  w rozsądnych ilościach, może wspierać redukcję. Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas ( Hmm redukcja i nie jesteś głodna??). Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ciecierzyca zawiera również witaminy z grupy B i magnez - substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać nam kryzys podczas redukowania;p. Zatem robimy poniższy przepis, wliczamy makro (węgle) i podajemy na kolacje drugiej połówce;p 



P.s. A Niedługo przepisy z ciecierzycą na słodko.. Muffinki kakaowe, batony proteinowe oraz tartaletki białkowe:) 






10 komentarzy:

  1. tarta też już wypróbowana ;-) szpinak w idealnej konsystencji, super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio zrobiłam spód z awocado, mąki owsianej i jajka - myślałam, że to niemożliwe a jednak wyszło idealnie :D
    muszę wypróbować z cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam do Ciebie pytanko ;) czy wliczasz węgle z warzyw do makro czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wliczam już, szczególnie ze strączków. Wcześniej tego nie robiłam, ale teraz osiągam lepsze efekty, jak to kontroluje.

      Usuń
  4. ok dzieki ;) a wliczasz same wegle z warzyw czy bialko tez? bo czytalam, ze bialek z produktow roslinnych nie powinno sie wliczac ale skoro cieciorka czy fasola maja go sporo to juz zwatpilam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze strączków wyjątkowo liczę, bo tak jak mówisz jest tam jego dużo. Wegetarianie/weganie bazują na tym białku. Ja dziś zrobiłam brownie z fasoli, w cieście (gdzie użyłam 240g fasoli) jest 28g W i 18 g B, to duże wartości, których myślę, że nie ma co pomijać.

      Usuń
    2. dziękuję Ci bardzo za odpowiedź ;) bo właśnie ostatnio wliczyłam a nie byłam pewna czy powinnam ale tak jak mówisz wartości są spore w porównaniu do innych warzyw

      Usuń