JESIENNY TORCIK MARCHEWKOWY Z KREMEM KASZTANOWYM I KOKOSOWYM :)
Ciasto:
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki z tapioki
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka sody
3/4 szkl puree z dyni (upieczona wcześniej dynia i zblendowana)
szczypta soli
łyżka octu jabłkowego
3 czubate łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki erytrolu rozpuszczonego w kilku łyżkach wody, (tak by powstała gęsta maź)
"jajko" agarowe - z dwóch łyżeczek agaru (można zastąpić żelatyną, ale agar jest bezsmakowy)
woda niegazowana pół szklanki + 2 łyżki
szklanka starkowanej marchewki
Krem kasztanowy:
200g ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych , ja używam TYCH (już są ugotowane na parze)
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/3 szkl erytrolu
Krem kokosowy:
stała część mleczka kokosowego z puszki- należy ją trzymać min dobę w lodówce (lub śmietanka kokosowa)
erytrol zmielony na puder
Wszystkie wymienione wyżej produkty pochodzą ze sklepu fitness-food.pl , na hasło: wonderwoman, możecie skorzystać tam z rabatu na zakupy:)
Co robimy:
1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki razem. W drugiej - wszystkie mokre: puree z dyni, ocet, rozpuszczcony olej kokosowy, erytrol rozpuszczony w wodzie, z wyjątkiem jajka agarowego oraz marchewki. Miksujemy ręcznym mikserem.
3. Agar zalewamy w rondelku zimną wodą, mieszamy i zagotowujemy (ja użyłam booster'a na płycie).
4. Dodajemy suche do mokrych, miksujemy. Dodajemy marchewkę, miksujemy. Na koniec dodajemy "jajko" agarowe, ugniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba, możemy dodać troszkę wody.
5. Uformuj z powstałe masy dwie równe kule.
6. Rozłóż na blacie papier do pieczenia po czym ukształtuj na nim koło ok 20cm średnicy. Ja, żeby było równo, użyłam do tego blaszanej okrągłej tortownicy, którą "wycięłam" okrąg. Na kolejnym papierze, powtórz te same czynności.
7. Wstaw oba koła do piekarnika i piecz przez 40 minut.
8. Po wyciągnięciu, odstaw do ostygnięcia na kilka godzin.
Kremy :
9. Kasztany zblenduj wraz z mleczkiem i erytrolem na gęsty krem. Odstaw do lodówki.
10. Śmietankę kokosową zmiksuj wraz z erytrolem (pudrem) mikserem ręcznym na gęstą masę. Polecam wykonać to w blaszanej schłodzonej misce. Można odstawić do lodówki lub użyć od razu na marchewkowe spody.
11. Pierwszy spód posmaruj kremem kasztanowym, przykryj drugim spodem. Na wierzch wyłóż krem kokosowy.
Można podawać od razu lub schłodzony :)
Smacznego!!
Etykiety: bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, CIASTO, deser, dynia, fit, kasztany, marchewkowe