fit szarlotka bez glutenu bez jajek, bez laktozy, bez cukru



Bardzo łatwo zrobić bezglutenowy spód ciasta lub kruszonkę, bez użycia jaj. Wystarczy zmieszać dwa rodzaje mąk bezglutenowych, dodać trochę mąki skrobiowej typu ziemniaczana lub tapioka oraz kilka łyżek mąki kokosowej, która wchłonie wilgoć ciasta niczym gąbka. Do tego olej kokosowy i trochę wody. Taki spód uniesie nam owoce, które możemy na nim upiec jak i krem typu "raw". możliwości jest wiele, a ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Moją ulubioną mąką bez glutenu jest bezkonkurencyjnie mąka kasztanowa. Jej smak jest tak charakterystyczny, że nie da się jej z niczym porównać. Jest idealna do słodkich deserów. No i idealnie pasuje do takich jesiennych wypieków jak szarlotka.

W moim dzisiejszym przepisie  przewinie się jeszcze inny wyjątkowy dla mnie produkt, o którym ostatnio pisałam Wam w artykule na drugim blogu muscle-zone.pl , jak za pomocą jego (i innych produktów) w naturalny sposób możemy zwiększyć nasze moce. 
Jest nim CYNAMON CEJLOŃSKI, najprawdziwszy, naturalny, żadna podróba z supermarketu (czytaj odmiana chińska). 
Dlaczego warto go kupić i traktować nie tylko jako przyprawę ? Ponieważ różnica Cinnamomum Verum z Cejlonu, polega nie tylko w łagodniejszym smaku. Ma również właściwości lecznicze i możecie go wdrożyć profilaktycznie jako naturalny lek. Działa antyzapalnie, co udokumentowane jest badaniami. Jest przyprawą zawierającą olbrzymią ilość przeciwutleniaczy. Aldehyd cynamonowy  ma własności antygrzybicze, antybakteryjne, antypasożytnicze, antymutagenne i antynowotworowe. Do tego posiada chrom, błonnik, żelazo, mangan, wapń, katechiny, taniny,  flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, kwas felurowy i inne :D. 
Przekonałam Was? :)
Cynamon cejloński , jest droższy, ale nie bez powodu. Za to możecie go kupić TU , a na hasło wonderwoman, przypominam o zniżce 6% na cały asortyment sklepu :).


Do zrobienia naszej fit szarlotki bez glutenu i jaj potrzebujemy:

Spód i kruszonka:

3/4 szklanki mąki kasztanowej 
1/4 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki tapioki
3 łyżki mąki kokosowej , ja używam TEJ
5 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki wody niegazowanej
4 łyżki erytrolu/ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia

6 jabłek
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego 
1 łyżka masła klarowanego ghee/oleju kokosowego do smażenia jabłuszek
 
tortownica, u mnie z ruchomym dnem, o średnicy 21cm




 Co robimy:

1.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
2. Obieramy jabłka i tarkujemy na duzych oczkach.
3. Na patelni rozpuszczamy masełko lub inny tłuszcz, smażymy jabłuszko (odsączone w sitku) wraz z cynamonem i słodzidłem. 
4. W tym samym czasie mieszamy suche składniki na ciasto, dodajemy olej oraz wodę, po czym rozrabiamy ręką masę. 
5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.  3/4 ciasta ułóż na spód i podziurkuj w paru miejscach widelcem. Pozostałą część zostaw na kruszonkę.
6. Spód wstaw do piekarnika na 5 minut, po czym wyjmij nie wyłączając urządzenia.
7. Na gotowe ciasto nałóż starkowane usmażone jabłuszka. Posyp całość kruszonką kasztanową.
8. Tak gotowe ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.







Polecam jeść z lodami waniliowymi, migdałami i bitą śmietaną ze śmietanki kokosowej ;) 






Albo do niedzielnej kawy :) 
Makro jednego kawałka ( z 10): 170kcal, 2g B, 8g T, 29gW




Ja ostatnio pije kawę z kubka w kształcie kettla od firmy Gainzta .
Na hasło karolakocieda, macie 10% rabatu na ich asortyment :) A niedawno ruszyła na ich stronie przedsprzedaż legginsów w czaszki (!!) i koszulek :) .

Smacznego!


Etykiety: , , , , ,