Owoce stanowią niedoceniane naturalne źródło łatwo przyswajalnych
węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz
innych ważnych związków jak flawonoidy czy błonnik.
Z racji, że są zarazem źródłem i
glukozy, i fruktozy, będą dobrym rozwiązaniem (przynajmniej wartym przemyślenia) po treningu; wywołują umiarkowaną odpowiedź
insulinową, co sprzyja po-wysiłkowej regeneracji tkanki mięśniowej oraz uzupełniają glikogen
mięśniowy i wątrobowy. Ponadto zawierają potas, który korzystnie
wpływa na naszą równowagę kwasowo-zasadową, co sprzyja stworzeniu
odpowiedniego środowiska do tego, by efektywnie działały enzymy
uczestniczące w syntezie białek mięśniowych.
Oczywiście po wysiłku fizycznym lepiej sprawdzają się
te owoce, które zawierają więcej glukozy od fruktozy, np dojrzały banan.
Jednak owoce bardziej zasobne we
fruktozę również można w tym okresie spożywać, ale najlepiej jako dodatek do węgli złożonych, dzięki czemu niekorzystna proporcja
fruktozy do glukozy zostanie odwrócona, np ryż z musem jabłkowym lub owsiankę z jabłkiem... lub jabłko z owsianką :D.
Potrzebujemy:
- Twoja porcja płatków owsianych (u mnie bezglutenowe TE), ale szczerze to ja w to jabłucho ledwo zapakowałam 40g produktu
- mleko roślinne lub woda
- słodzik u mnie ksylitol
- jabłko najlepiej duże
- orzechy lub masło orzechowe ( u mnie z nerkowców) , lub to i to
- odżywka białkowa u mnie karmelowa
- cynamon
Co robimy:
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni
2. Płatki owsiane gotujemy na mleku, lub zalewamy zimnym mlekiem, lub wodą ciepła/zimną - jak wolicie ;) Ja zalałam ciepłą wodą.
3. Odcinamy górę jabłka- "kapelusik";). Po czym wykrawamy ze środka ogryzek z miąższem dookoła, tak by zostawić jabłko puste w środku, ale dno zostaje!. Robimy to ostrożnie, by nie przedziurawić jabłuszka. Mi najwygodniej robiło się to obieraczką , jak na zdjęciu.
4. Do owsianki dodajemy miąższ z jabłka, łyżkę masła orzechowego, odżywkę białkową, cynamon i słodzik. Mieszamy po czym masę ładujemy do środka jabłka:).
5. Posypujemy na wierzchu cynamonem.
6. Zamykamy jabłuszko kapelusikiem, dodatkowo wykałaczkami przyczepiamy go do reszty jabłkowej konstrukcji, wkładamy do piekarnika na 30 minut.
7. Wyjmujemy jabłuszko z piekarnika, wyjmujemy wykałaczki, zdejmujemy kapelusik, mozemy dodać orzechy i jemy :)
Smacznego!!
Etykiety: bez cukru, owocowo, płatki owsiane, śniadanie, zdrowe słodycze