CHLEBKI JAGLANE wytrawne



 Były słodkie chlebki migdałowe KLIK, które możecie również zrobić w wersji wytrawnej, ale z białkiem np konopnym, z grochu, przyprawami, a dziś podzielę się z Wami przepisem na inne wytrawne wypieki z kaszy jaglanej:)

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy) - PAMIETAJCIE  przepłuczcie kaszę by nie była gorzka!
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1-2 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku
- ok. 15 ml oliwy z oliwek/oleju ryżowego
- przyprawy, u mnie curry, sól, pieprz, czarnuszka, oregao, bazylia, suszone pomidory w płatkach (przyprawy z www.fitness-food.pl)
- 1/4-1/2 szlanki wody

tabela wartości dla całego ciasta (mi wyszło 18 "chlebków") :


Szok , prawda:)




1. Do ugotowanej kaszy dodaj mąkę, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksuj, jeżeli masa jest zbyt ciężka dodaj stopniowo wody. 

2. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st.

3. Masę rozłóż na papier do pieczenia (spryskaj Cooking Sprayem), formując cienki prostąkąt. Uwaga- masa jest  klejąca!

4. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ok 30 min, po czym wyjmujemy kroimy masę na równe prostokąty i przekładamy na druga stronę. Pieczemy znów ok 20 minut. 
Jeśli chlebki są nadal miękkie, a to zależy od ich grubości, polecam położyć je na kratownicy i wstawić na kolejne parę minut do piekarnika. Mi zajęło to kolejne ok 15-20 minut i chlebki wyszły bardzo chrupkie. Za to przetrwały ok 3 dni i z dznia na dzień były coraz lepsze!




Chlebki posmakowały nie tylko dużym osobnikom , ale i małemu gościowi, Piotrusiowi:)





 Widoczny w tle ketchup bez cukru dla dzieci pochodzi ze strony: fitness-food.pl.


Smacznego!! <3

Etykiety: , , , ,