Przepis na bardzo zdrowe muffinki z jagodami goji i amarantusem



Dziś mam dla Was super szybki przepis na pyszne muffinki. U mnie dodatkowo z nadzieniem z pysznego ekologicznego dżemu BEZ DODATKU CUKRU, o smaku wiśniowym. Można go zakupić TUTAJ

Robi się je w 5 minut, piecze w dwadzieścia, a składniki dostarczą nam witalności na wiele lat;) 

A wszystko dzięki składnikom, które zawiera, amarantus  oraz  jagody goji  ( o amarantusie pisałam już przy okazji kokosanek ).

Jagody goji należą do grupy superfoods. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Podam Wam poniżej 10 powodów, dlaczego powinny znaleźć sie w naszej diecie:

1. Żródło białka: Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim).

2. Posiadają 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku! 

3. Beta karotenu ma więcej niż sama marchewka.

4. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.

5. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

6. Występują w nich  polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy i hamują proces starzenia! Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

7. Jagody mają jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. 

8. Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok.

9. W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.

10. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.









Ponizej przepis:



Smacznego :D Miłego Nowego Tygodnia !!

Etykiety: , , , , , ,