Jagodowe brownie ze spodem z kalafiora i platkow owsianych



Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi. Mają właściwości bakteriobójcze i stosuje się je w zatruciach pokarmowych. Działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą bóle żołądka i nudności, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Wychwytują w organiźmie wszystkie toksyny oraz korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia. Ponadto są dobrym źródłem witaminy C. 
Mowa oczywiście o jagodach.
Ten magiczny owoc, jest dla nas, osób trenujących,  bardzo pożądanym produktem, szczególnie jeśli chodzi o dostarczanie witaminy C, która jest niedoceniana, a powinniśmy ją regularnie spożywać, ponieważ nie ma możliwości magazynowania jej w organiźmie.

Bierze ona udział w kilkuset procesach zachodzących w organizmie, a najważniejsze dla nas są:
- produkcja kolagenu – regenerują się stawy, ścięgna, więzadła, skóra
- wytwarzanie tlenku azotu – wspiera ten proces poprzez zwalczanie wolnych rodników, jest bardzo dobrym antyoksydantem
- przeciwdziała destrukcyjnemu wpływowi stresu
- redukcja tkanki tłuszczowej poprzez wspieranie syntezy karnityny.


Dzisiejsze ciasto zawiera dużo witaminy C, dzięki użyciu w nim jagód i soku z cytryny. Składa się z dwóch warstw: kakaowego spodu - brownie oraz warstwy wierzchniej - właśnie jagodowej. Nie wymaga pieczenia i najlepiej zrobić je dzień wcześniej, by przeleżało całą noc w lodówce.

To co potrzebujemy to:

jagody, o tej porze to chyba tylko mrożonki wchodzą w grę,
olej kokosowy
kalafior, surowy bądź mrożony, z którego robimy krem, tak jak w przepisie na lody, ale kalafior nie musi być zimny
mąkę owsianą (lub zmielone płatki owsiane)
kakao
ekstrakt waniliowy
migdały- płatki
cytrynę
słodzik

Dokładne proporcje znajdziecie w przepisie pod kotami:)
Smacznego!

















:)





Etykiety: , , , , , , ,