Ciasto kakaowe z komosy ryzowej z truskawkami



W dalszym ciągu wprowadzamy do naszego menu "superfoods". O quinoa (komosie ryżowej) i jej genialnych wartościach (oraz niskim IG!) pisałam przy okazji TEGO przepisu. Polecam Wam kupić od razu pół kilogramowy worek, bo zakochacie się w niej. Ja uwielbiam czerwoną odmianę, ma bardziej charakterystyczny orzechowy posmak <3.
Dziś kolejny pomysł, jak wykorzystać ten super produkt do słodkiego deseru, który możemy bez wyrzutów wpisać w posiłek:). A z racji, że musimy do tego przepisu, wpierw quinoę ugotować, to napiszę Wam parę tipów jak to zrobić.
1. Komosę powinniśmy namoczyć przed gotowaniem, 15-30 min w wodzie w proporcjach: 1,5 szkl wody i szklanka komosy
2. Umieść komosę w sitku i wypłukaj czystą wodą.
3. Umieść komosę w 1,5 szkl osolonej wody, gotuj jak ryż:)
4. Doprowadź do wrzenia komosę, czasami zamieszaj.
5. Jak zacznie kipieć, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień. Komosę gotuj ok 20minut pod przykryciem.
6. odstaw na 5 minut do wystygnięcia.

Przygotowaną komosę możemy przechowywać w lodówce, w szeczelnie zamkniętym hermetycznym pudełku do 3 dni:)

Dzisiejszy wypiek jest bardzo prosty w wykonaniu (jak prawie wszystkie na moim blogu;)). Ma bardzo mało kalorii, jeden kawałek (nie licząc truskawek) ma 60 kcal! Też za sprawą użycia w przepisie sosu jabłkowego Walden Farms 0kcal.Można je jeść w wersji blok pokrojony w plastry, jak i zrobić z niego "warstwowca", wówczas odkrajamy górną część (dzielimy ciasto wzdłuż na pół) i przekładamy masą bądź owocami. Ja użyłam truskawek mrożonych, można dodać jeszcze sos czekoladowy, ale uwierzcie mi, że same truskawki wystarczą. Ciasto ma pyszny orzechowy posmak, dzięki komosie. Do tego pięknie pachnie. Najlepiej smakuje po całej nocy stania w temperaturze pokojowej, przykryty serwetką. 















Mały update:) Jedną część ciasta zrobiłam z truskawkami, a drugą połowę pokroiłam w "plastry". Spróbujcie takiej wersji: bez niczego (ciasto ma super konsystencję i jest mokre) oraz posmarujcie sobie kawałek masłem orzechowym (swoją porcją tłuszczy na posiłek). OMG!! Ja jestem w niebie XD





Przepis poniżej:




Etykiety: , , , , , , , , , , ,