Super-Stewia!


 Użyłam zdjęcia ze strony:


Wydaje się, że wszystko jest lepsze niż cukier. Nawet miód ma mniej kalorii, jednak 330 kcal to też dużo. Fruktoza ma niski indeks glikemiczny, ale praktycznie tyle samo kalorii co cukier. Idealny do pieczenia ksylitol, który ma również niskie ig , niestety posiada 240 kalorii i potrafi nas czasami zatrzymać na dluzej w łazience;) Przy tych wszystkich słodzikach najlepiej wychodzi erytrol, prawie bez kalorii o bardzo niskim ig, nadaje sie do pieczenia, nie powoduje próchnicy, jednak z racji że nie jest tak dostępny i popularny jak stewia, dziś nie będę o nim pisała.
Wiele osób zwraca sie do mnie z pytaniem jakiego słodziku używam, a najczęściej pytanie jest bardziej ścisłe: jaką stewię polecam..

Faktycznie stewia jest jednym z lepszych tego rodzaju produktów, tylko pod warunkiem, że kupimy ją odpowiednią. Najważniejsze jest jej naturalne pochodzenie, a z racji, że jest od 150- 300 razy słodsza od cukru, stanowi niezłą konkurencję dla sztucznych popularnych słodzików typu aspartam . Szkoda tylko, że nie jest dopuszczone produkowanie produktów spożywczych słodzonych tylko stewią , co chroni prawo producentów słodzików syntetycznych w Europie. Przykładem jest  Coca Cola life, która ma tylko zmniejszoną ilość białego cukru na rzecz stewii,  ale nie jest napojem sugarfree, jak myśli wiele osób.  I tu powinnam pewnie, po raz pierwszy, wspomnieć o czytaniu etykiet.
Tyczy się to również stewii..  Bo pomimo, że jest reklamowana i rekomendowana jako produkt 0 kcal i o prawie zerowym ig, to w wielu sklepowych produktach z napisem "Stevia" znajdziemy w składzie takie perełki jak meltodekstryna, która ma prawie tyle samo kalorii, co zwykły cukier, a indeks glikemiczny wysokości  105!! wtf :/ (dla porównania cukier ma 68 – prawie dwa razy niższy). Jednym słowem kupujemy w znanych sieciówkach słodzik stewia „bez kalorii” na cukrze O_o, do tego za nie-niską ( jak na taki skład)  kwotę 12 zł. Co lepsze, w znanej "organicznej" sieciówce,  ta sama „stewia”, z tym samym oszukanym składem kosztuje 24 zł!! A często ludzie w takich Eco/bio sklepach zakładają z góry, że wszystko co tam kupią, musi być droższe bo jest healthy i fit. 
Stewia, którą szukamy powinna mieć  >80% glikozydów stewiolowych, związków, które występują w jej liściach i łodygach, to one są odpowiedzialne za jej słodki smak . Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.
Stewia należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego . Tylko, że stewia potrzebuje niestety  dodatkowego nośnika... Także by ją wyprodukować potrzebny jest inny składnik. I Waszym zadaniem jest każdorazowo sprawdzać co jest tym nośnikiem w danym produkcie. Najlepiej by był to erytrytol/erytrol, o którym wspominałam na początku artykułu. Oprócz tego, że  praktycznie nie zawiera kalorii , doskonale balansuje smak stewii. No i jest super do pieczenia.

Jeżeli kupiliście stewię i posłodzona przez Was potrawy są gorzkawe, to najprawdopodobniej  jest to  znak, że zostały użyte do jej produkcji stewiozydy, którego charakteryzuje lekka goryczka i gorsza rozpuszczalność w wodzie.  Najlepiej by w składzie był  Rebaudiozyd A ; jest najmniej gorzki ze wszystkich glikozydów stewii i to on jest zazwyczaj składnikiem dobrej jakości produktów.  

Mam nadzieję, ze Was nie zanudziłam tą analizą produktu;p Przejdźmy zatem  do konkretów, którą Stewię kupić:


Naturalne stewie (KUPUJ):


Z dziwnymi dodatkami - nośnik maltodekstryna (UNIKAJ):



Można także kupić sobie własną sadzonkę i hodować roślinę w ogródku lub na parapecie:) 

Ja osobiście używam tych dwóch produktów:

http://www.fitness-food.pl/631-stewia-w-plynie-100-ml.html

http://www.fitness-food.pl/633-stewia-czysty-ekstrakt-97-rebaudiozydu-a-20g.html


Podsumowując, Jeśli zastanawiasz się nad zakupem słodzika, to stewia będzie bardzo dobrym wyborem. Ale polecam też co jakiś czas, zmieniać produkty.
Pamietajmy tylko, że sięgając po produkty ze stewii , należy czytać etykiety i niestety nie oszczędzać, jeśli chcemy mieć wysoką jakość produktu.


Etykiety: , , , , ,